Geëmigreerd naar Duitsland; het Harzgebergte


Mijn persoonlijke ervaringen en observaties als Nederlandse ondernemer in de Duitse cultuur in de Harz, het unieke berggebied in Noord-Duitsland dat ooit tot voormalig Oost-Duitsland behoorde. (DDR)

Neem ook een kijkje op:
http://www.harztocht.nl
http://www.luppbodemuehle-harz.de/nl


dinsdag 12 juni 2018

MET EEN TIJDSAFSPRAAK OP DE KOFFIE KOMEN IN DE HARZ


Duitsland lijkt verdeeld in verschillende tijdzones. Vreemd zul je zeggen…er is toch maar 1 tijdzone? Zeker, dat is waar, maar hoe Duitsers de tijd aanduiden verschilt in Noordwest Duitsland en in Oost-Zuid Duitsland. Ben je in het Oosten of Zuiden op vakantie en je spreekt een tijd af voor bijvoorbeeld een diner; koffie of je wilt weten tot hoelang een winkel open is, dan moet je wel het volgende weten om misvattingen te voorkomen.

 Ik leg het uit met een voorbeeld. In Nederland begint het journaal om 20.00 en duurt tot 20.15.

In het westen van Duitsland duurt het dan tot “Viertel nach Acht”. “Viertel” staat hier voor ons “kwartier”. Tot zover snappen wij Nederlanders het nog wel. Ben je nou in het Oosten of Zuiden van Duitsland dan duurt het Journaal tot “Viertel  Neun”.  Al in de war? Het zit namelijk zó.

Hier gaat men uit van het uur dat vóór je ligt. Dan denk je misschien dat het kwartier betekent dat het 8.45 betreft en daar zit nou net de crux. Men kijkt naar het uur dat komt (Neun, of 9) met het idee van een zandloper, dat volloopt. Bij Viertel is het ¼ vol, dus 8.15. Bij 8.45 wordt dan Dreiviertel Neun. Deze manier van tijdaanduiding stamt nog uit de Middeleeuwen waarbij in Oost- en Zuid Duitsland in het telsysteem bij de breuken naar het getal dat voor je ligt gekeken werd. Wij zijn in deze verwarring rondom de tijdaanduiding al een paar keer flink op de koffie gekomen bij het afspreken van de tijd voor het ontbijt voor onze gasten. Op de vraag: “hoe laat wilt u ontbijten”? kregen we als antwoord: “Viertel Neun, bitte”. Nou dan ben je mooi te laat als je om 8.45 aankomt en je gasten onverrichter zake zijn vertrokken.
Om de koffie niet te missen in je vakantie heb ik een handig tabelletje....
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten