Geëmigreerd naar Duitsland; het Harzgebergte


Mijn persoonlijke ervaringen en observaties als Nederlandse ondernemer in de Duitse cultuur in de Harz, het unieke berggebied in Noord-Duitsland dat ooit tot voormalig Oost-Duitsland behoorde. (DDR)

Neem ook een kijkje op:
http://www.harztocht.nl
http://www.luppbodemuehle-harz.de/nl


zaterdag 23 juni 2018

Zin in een beetje tijdreizen naar de Middeleeuwen?

Quedlinburg (spreek: Kweetlinboerg) De mooiste vakwerkstad van Duitsland!
Duitse geschiedenis en belangrijke overblijfselen zijn te vinden in de mooie vakwerksteden van Duitsland. In de oude vakwerksteden is er een heel bijzondere romantische sfeer. Gelukkig zijn er veel plaatsen in Duitsland waar het historische stadscentrum en de middeleeuwse flair bewaard zijn gebleven. Je zult versteld staan van welke felle kleuren en ongewone bouwmethoden de ongeveer een miljoen vakwerkhuizen met de typische skeletconstructie uit hout in Duitsland werden ontworpen.
Meer dan 2000 vakwerkhuizen zijn te vinden in Quedlinburg in Saksen-Anhalt – de stad is erkend als UNESCO werelderfgoed. De gebouwen, die acht eeuwen oud zijn, zijn ingedeeld in vijf verschillende bouwperioden en worden onderhouden door onderzoek en renovatie.
Quedlinburg wordt beschouwd als de grootste vakwerkstad in Duitsland, veel van de vakwerkhuizen staan op de monumentenlijst. Voor een mooie wandeling nodigen de markt en Breitestrasse uit. Een uitgebreide stadswandeling met veel info is in de Luppbodemühle aanwezig.
 
Op de burchtheuvel (Schlossberg) van Quedlinburg is een bezoek aan de kapittelkerk van St. Servatius de moeite waard. Een fantastisch mooi bewaard voorbeeld van een Romaans-Gotische  bouwstijl.
 Één van de stijlperiodes die in Quedlinburg ruimschoots voorhanden, is de Gründerzeit bouwstijl.
“Aber halt, die Niederländer wissen ja gar nicht, was das ist: Gründerzeit”, een woord, dat voor Duitsers een haast mythische klank heeft.
Gründerzeit is de tijd rondom de stichting van het Duitse keizerrijk in 1871. In deze tijd vond in Duitsland een belandrijke industriële revolutie plaats met een geweldige economische opleving.
De handelsgrenzen zijn weggevallen in de 40 Duitse staatjes in 1834 en door de vrije handel wordt industrialisering mogelijk. Het spoornetwerk wordt uitgebreid en de vraag naar kolen; staal en machines stijgt met grote sprongen. Vooral  Bouwbedrijven en in tweede instantie de grondleggers van de Duitse industrie, waaronder Krupp, Siemens, Borsig, en het grote chemieconcern BASF, profiteren hiervan en geven de Duitse economie een boost.
Siemenshuis in Goslar
De steden dijen uit en overal worden nieuwe wijken uit de grond gestampt, er wordt flink gebouwd en dat in de zogenaamde Gründerzeit stijl. Wat is kenmerkend voor deze bouwstijl.
Een prachtige façade met imposante erkers en stucwerk versieringen die wel van suikergoed lijken. De raamkozijnen rijkelijk gedecoreerd en pompeuze zuilen links en rechts werken het geheel af.
Je ziet veel bloemen-  of geometrische ornamenten en in muuralkoven en op hoeken zie je groteske fabelwezens.  De bovenste etages zijn voorzien van spitsgevels en de raampartijen hebben ronde bogen. Al met al is het een mengeling van historische bouwstijlen, die de typische Gründerzeit stijl een gezicht geeft. Ongeremd bedienen architecten zich van voorgaande periodes; kopiëren en combineren ongegeneerd uit verschillende historische stijlen in wat opnieuw uitgevonden wordt als neogotiek; neorenaissance  en Neobarok.
postkantoor Quedlinburg
Overigens wordt de neobarok stijl als laatste moderichting binnen de Gründerzeit stijl gezien.
De Duitse keizer Wilhelm de 2de, koning van Preussen had een grote voorliefde voor deze protserige, pronkerige bouwstijl en daarom wordt deze periode ook wel de “Wilhelminischer Stil” genoemd.
Aan het einde van de 19de eeuw raakt de Gründerzeit bouwstijl uit de mode en wordt door de Jugenstil (art nouveau); neoclassicisme en uiteindelijk de “nieuwe zakelijkheid” of “Bauhaus stijl” opgevolgd.
Heden ten dage zijn veel mensen weer op zoek naar een huis uit de Gründerzeit vanwege zijn grote leefruime met hoge plafonds en gestucte binnenmuren. Je moet echter wel wat meebrengen om zo’n pand te kunnen betalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten