Geëmigreerd naar Duitsland; het Harzgebergte


Mijn persoonlijke ervaringen en observaties als Nederlandse ondernemer in de Duitse cultuur in de Harz, het unieke berggebied in Noord-Duitsland dat ooit tot voormalig Oost-Duitsland behoorde. (DDR)

Neem ook een kijkje op:
http://www.harztocht.nl
http://www.luppbodemuehle-harz.de/nl


zaterdag 25 augustus 2018

HET ZUIDEN VAN DE HARZ: "HET KYFFERHÄUSER MONUMENT"

Ten zuiden van het Bodedal en de Luppbodemühle ligt op een half uurtje rijden een prachtig natuurgebied, de goldene Aue.  Glooiende velden; omzoomd met heuvels; krijtrotsen en weidse uitzichten. Hierin ligt een heuvelrug, die Kyfferhäuser wordt genoemd, 19 km. lang en 7 km. breed. Het hoogste punt op 473,4 m. wordt de Kulperberg genoemd.

Net als bij ons overal de hoogste berg “De brocken” (1142 m.) te zien is, is in de Kyfferhäuser overal het Kyfferhäuser monument te zien. Imposant, groots en meeslepend.
 
En over dit monument wil ik graag wat vertellen, zodat jullie net als ik het enthousiasme voelen om het te willen bezoeken wanneer je de Harz  gaat ontdekken. Historisch en mythologisch hoogst fascinerend en qua architectuur een prachtig statement in het landschap.
Het verhaal achter dit enorme monument begint in de middeleeuwen waarbij op de heuvel van de Kyfferhäuser een rijks burcht gebouwd werd ter ere van de Romeinse keizer Friedrich de 1ste (1122-1190) ook wel Friedrich Barbarossa genoemd, vanwege zijn rode baard. Deze beroemde koning werd op 24 april 1155 tot Romeinse keizer gekroond van het heilige Romeinse Rijk van de Middeleeuwen. De kracht van deze keizer, telg uit het huis Hohenstaufen, lag in het feit dat hij de strijdende familiehuizen in het Duitse rijk verbond en daarmee het land sterker maakte tegen vijanden van buitenaf. Als keizer van het Romeinse Rijk was hij beroemd vanwege zijn strategische inzichten; moed en ridderlijkheid. In zijn latere jaren droeg hij een grote rode baard, wat hem de bijnaam “Barbarossa” opleverde. In zijn laatste jaren  nam hij deel als tempelier aan de kruistochten.
Op weg naar Palestina in 1190 overleed hij aan een hersenbloeding terwijl hij een bad nam in de rivier de Selef in Turkije.

De legende van Barbarossa.
Zoals vaker bij geliefde grootheden was de dood onacceptabel. De legende ontstond al snel, dat Frederich de 1ste niet dood was, maar in een grot in de Beierse Alpen in slaap was gebracht door tovenarij. Hij zat in een grot op zijn troon waar zijn enorme rode baard de grot vulde en raven (brengers van het nieuws), in en uit vlogen. Op een dag zou de keizer ontwaken om zijn vaderland opnieuw te redden wanneer het in nood zou zijn. Deze legende heeft zich verplaatst naar de heuvel van de Kyfferhäuser, waar in de diepte van de heuvel, onder de burcht, die ter ere van de Keizer gebouwd is, in een grot, Barbarossa slaapt tot de op dag van vandaag.
Het verhaal van Barbarossa heeft veel overeenkomsten met de bij ons meer bekende legende van Koning Arthur. Ook hier een legendarische koning, die de stammen verenigt (ridders van de ronde tafel) en die ooit terug zal keren om het land te redden. Dit soort legendes vertegenwoordigen het thema van “dood en wedergeboorte”.
We maken nu een grote sprong in de tijd. Het monument van Keizer Wilhelm de 1ste.
Na de dood van de eerste Duitse keizer Wilhelm de 1ste in 1888 werden meerdere monumenten ter nagedachtenis aan hem opgericht, waaronder dit Kyfferhäuser Monument. Het werd gebouwd op de ruïne van de Middeleeuwse krijgs burcht van Friedrich Barbarossa. De toren van de middeleeuwse burcht is nog altijd te zien aan het eind van het enorme complex. Deze plek werd gekozen met een symbolisch doel, dat ook terug te zien is in de enorme beelden.
Het beeld van Barbarossa, in zandsteen uitgehouwen, staat beneden in een grot. Het laat een ontwakende keizer zien, symbolisch voor de aanvang van de redding van het rijk. Wanneer je naar boven kijkt of de 247 treden van de trap naar boven neemt zie je het uit koper gemaakte glorieuze 11m. hoge standbeeld van Keizer Wilhelm de 1ste, in positie vóór de 57m. hoge toren bekroond met de enorme keizerskroon. 
Wilhelm zit zegevierend te paard, symbool voor de strijd, overwinning en hereniging van het keizerrijk, wat hem de bijnaam “Barbablanca”(witbaard) opleverde en naast hem 2 opkijkende figuren. Rechts van de keizer een Germaanse krijger met vleugelhelm, symbool voor de strijdkracht en oorlog en links een vrouwenfiguur met schrijfgerei, symbool voor de geschiedenis en geschiedschrijving. Voor deze hele figurengroep is  8.850 kg koper en 8.250 kg ijzer voor de constructie gebruikt. De inscriptie “Wilhelm I., Dem Begründer des Reiches, Die deutschen Krieger” (Wilhem de 1ste, de stichter van het Rijk; de Duitse strijdmacht) is in 1945 door de Russische bezetter verwijderd.

Door het beeld van Wilhelm de 1ste boven Barbarossa te plaatsen, stelde Wilhelm I zichzelf boven deze middeleeuwse keizer. Het doel was het duidelijk maken van zijn positie. Het toonde het verband aan tussen de rijken van Karel de Grote, de Hohenstaufen (de dynastie waartoe Barbarossa hoorde) en het keizerrijk onder de Hoherzollern. Het gerucht gaat, later Adolf Hitler en de nazi’s deze mythe van een groot rijk ook gebruikt hebben. Hitler toonde in het openbaar veel respect voor de voormalige Keizer en had plannen de grote monumenten uit het Keizertijd op te knappen en zijn eigen monument toe te voegen om aan te geven, dat de nazitijd het logische gevolg was van de neergang van het keizerrijk. Het Kyfferhäuser monument heeft een aantrekkingskracht op nazi aanhangers, iets waar de bewaarders van het monument zich stevig tegen verzet hebben tot op de dag van vandaag. Bijeenkomsten van rechts-extremistische groeperingen zijn verboden. 
Als laatste is nog het vermelden waard, dat je hoog op het monument bij helder weer fenomenale uitzichten hebt met in het noorden de bergen van de Harz en naar het zuiden de bossen van het Thüringer Woud en dat de Goldene Aue prachtig is om een rondrit te maken na een bezoek aan dit historische, indrukwekkende monument.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten